Vistas de página en total

domingo, 2 de enero de 2011

La Democràcia Participativa

Com bé diu Joan, a l’article “Sobre la política, la ideologia i altres”, la gent no pren part de la vida política per diferents motius. No se n’adonen que ha costat molt per poder gaudir del nostre sistema de “Democràcia Representativa”, amb tots els seus defectes i les seues virtuts, i, com passa sempre, quan una cosa es converteix en rutina ho deixem de valorar. Dintre d’esta dinàmica de “desinterés”, què es pot fer per a que la gent valore la Democràcia? Jo començaria perquè la gent conega realment de què estem parlant, per això aprofite i en les següents línies tracte d’explicar-me.

La democràcia no és una invenció moderna sinó que va aparèixer a l’Antiga Grècia, en el temps de Perícles, com a sistema d’organització de la Polis. De tota manera em  quedaré amb la seua definició actual per a centrar-nos. Segons la RAE, la democràcia es defineix com: “Doctrina política favorable a la intervenció del poble en el govern”.

Mirant esta definició i el sistema polític actual podríem dir que es compleix cada quatre anys a l’hora d’elegir els nostres representants (Democràcia Representativa) i donar-los el nostre poder de decisió. Però, no cregueu que ens quedem curts a l’hora d’interpretar la definició? En cap lloc posa que NOMÉS siga cada quatre anys o que deleguem en altres persones TOTES les decisions que s’han de prendre en la gestió del govern del poble. No us agradaria participar més en les decisions que s’aproven? Si a la gent se li donara participació, no tindria més interés? Interès que per altra part trobem a faltar. I a més, no ens permetria viure en una Democràcia Participativa?

També és cert que pot ser un perill per als nostres representants dur a terme aquesta idea. Imagineu-vos que es demana opinió sobre un projecte concret (com la barana del prado) a elegir entre diferents propostes i que el poble tria la que no vol l’Ajuntament; açò suposaria que se l’haurien d’empassar, els vinguera de gust o no. Ara bé, malgrat tot, trobe que seria interessant que la gent participara amb les decisions, s’implicara i es sentira partícip en l’evolució del poble.

Hi ha moltes fórmules per portar la Democràcia Participativa al carrer (referèndum, consulta popular, enquesta, concurs de projectes, etc.) però la qüestió és si “interessa?”. Al poble sí,  però i als governants? Trobe que també, tot i que a la classe política actual no li agrada la idea. Dues persones pensen més que una, i tres més que dues… quantes més en participen, millor. És clar, esta participació hauria d’estar ben organitzada,  ja que podria passar que la gent buscara el seu propi benefici i no el bé comú.

Difícil, però beneficiós per a tots.

                                                                                                                                                José Ramiro

3 comentarios:

  1. Bon article, Jose.
    És de veres que el sistema fa aigües per tots els costats en quant a efectivitat i participació. El periode de quatre anys fa que ens haguem d'aguantar amb solucions dubtables que en ocasions empitjoren amb el temps. I a més hi ha un problema, que és que moltes vegades no ens identifiquem realment amb una proposta determinada i açò no es puga manifestar; o pitjor, que qui creus que et representaria millor no ho fa com deuria.
    Una democràcia participativa seria una solució. Però crec que no està la cosa com per a demanar participació. Vull dir, la gent, acostumada a no fer res, continua no fent res. En lloc de voler participar, prefereix deixar les decisions en mans d'uns i, si no ens agraden, passem a queixar-nos a a la pròxima votar als altres. I quan dic a uns i a altres, dic a A i B, sense que haja C. I açò és un altre gran problema.


    (Lamente no haver pogut anar a la "reunió", però tenia faena que fer jeje)

    FERNANDO

    ResponderEliminar
  2. si,només s'enrecorden dels ciutadans cada 4 anys i això no val,lluny queda aquell referèndum que va fer el bloc amb robert per a vore com volia les festes el poble,hi ha que fer com suïssa que es fan referèndums per tot i no com ací que només ens volen per a pagar i votar..

    I de la pasarel.la no poseu cap post? ahí hi ha carneta....

    Com vau quedar al café??

    ResponderEliminar
  3. Molt bon article Jose.
    Obviment, la qualitat democràtica d'este país (i de molts altres) deixa molt que desitjar. Crec que primer deuriem fer funcionar bé la seudo-democràcia vigent garantint la separació de poders (executiu, legislatiu i judicial); després ja ens preocuparem de anar incorporant noves responsabilitats a les persones com per exemple els referèndums. Tampoc sé si la població està preparada per a asumir més responsabilitats, ens falta compromís i temps. A més estem massa acostumats a deixar tot el poder en mans d'uns pocs i que facen el que vulguen, açò és una irresponsabilitat, però és còmode i fàcil.

    ResponderEliminar